Copyright 2024 - Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν Λάρισας

Το Project Bloks είναι μια νέα πρωτοβουλία της Google που έχει στόχο να εξοικειώσει τα μικρά παιδιά με τον προγραμματισμό. Προτού βιαστείτε να το απορρίψετε, έχοντας κατά νου παιδιά κολλημένα σε μια οθόνη, σας ενημερώνουμε ότι το Project Bloks θέλει να μετατρέψει το coding σε μια δημιουργική δραστηριότητα ταυτισμένη με παιχνίδι.

Στόχος του project είναι να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα κατανόησης βασικών αρχών προγραμματισμού εφαρμογών και games αλλά και της δημιουργίας μηχανισμών για κατασκευή ρομπότ, συσκευών, φυσικών παιχνιδιών κ.α…

Η πρωτοβουλία αυτή της Google έχει τις ρίζες τις σε παλαιότερες απόπειρες ερευνητών και Πανεπιστημίων. Ήδη από τη δεκαετία του ’70 είχαν ξεκινήσει απόπειρες ενσωμάτωσης του παιχνιδιού στον απτικό προγραμματισμό.

Το 2013 το project συγκεκριμενοποιήθηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω από το Google Creative Lab υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Paulo Blikstein και των στελεχών της IDEO με εξειδίκευση στον ανθρωπο-κεντρικό σχεδιασμό.

Το kit των θαυμάτων

Τα παιδιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με μια ευρεία γκάμα απλών και κατανοητών «εργαλείων».

Τα «Pucks» είναι τα πλακίδια που ισοδυναμούν με εντολές (π.χ. στο ρομπότ να κινηθεί ή στη λάμπα να ενεργοποιηθεί / απενεργοποιηθεί). Τα πλακίδια αυτά δεν έχουν ηλεκτρονικά μέρη και φτιάχνονται από πλαστικό, χαρτόνι, χαρτί ή ξύλο και ενσωματώνουν μια «υπογραφή» η οποία προσδιορίζει την ενέργεια που θα εκτελεστεί στη συσκευή.

Project Bloks

Project Bloks by Google

Τα «Base Boards» λειτουργούν βάσει των εντολών –δηλαδή, των πλακιδίων που θα τοποθετήσει το παιδί πάνω τους. Ενσωματώνουν έναν αισθητήρα και ένα μαγνητόμετρο προκειμένου να «προσλαμβάνουν τις εντολές και να τις μεταφέρουν στα υπόλοιπα μπλοκ, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια αλληλουχία οδηγιών. Μπορούν επίσης να παρέχουν απτική ή οπτική ανάδραση εφόσον εκτελεστεί μια εντολή (π.χ. να δονηθούν ή να αλλάξουν χρώμα φωτισμού).

Τα «Brain Board» τα οποία αποτελούν και την υπολογιστική καρδιά του συστήματος, είναι βασισμένα στους Raspberry Pi Zero (τον περιβόητο υπολογιστή των 5 δολαρίων) και διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω WiFi και Bluetooth. Ενσωματώνουν επίσης ηχείο και ενισχυτή για μετάδοση ήχου, αλλά και ένα LED πάνελ αντί για οθόνη (αν και οι ερευνητές δεν τη θεωρούν 100% απαραίτητη). Το Linux λειτουργικό –ειδικά σχεδιασμένο για το σύστημα– επιτρέπει την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο από τα πλακίδια και τις μονάδες βάσης.

700x308xbrainboard.jpg.pagespeed.ic.sghpPVxjd3

Παίζουν και μαθαίνουν

Το coding θεωρείται το απόλυτο προσόν για το μέλλον. Όχι μόνο με κριτήρια επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και γιατί βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.

Η εξοικείωση των μελλοντικών πολιτών με τον προγραμματισμό γίνεται ακόμη πιο εύκολη μέσω του παιχνιδιού, αφού αντί να κάθονται μπροστά από μια οθόνη παίζουν με άλλα παιδιά, πειραματίζονται με φυσικά αντικείμενα, και αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη. Αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας του kit εδώ .

Το project βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, αλλά αν είστε γονιός, εκπαιδευτικός, ακαδημαϊκός και ενδιαφέρεστε για το Project Bloks, δεν έχετε παρά να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας μέσω της σχετικής φόρμας.

Πηγή :  liberal.gr