Copyright 2024 - Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν Λάρισας

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΡΘΡΟ 1ο

ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ

Ιδρύθηκε Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής µε την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ» µε έδρα τη Λάρισα και διακριτικό τίτλο Σ.Ε.Π.Δ.Ε.Λ.,  η επωνυμία του οποίου πλέον είναι η εξής: «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ» και με διακριτικό τίτλο «Σ.Ε.Π.Π.Δ.Ε.Λ.»     

ΑΡΘΡΟ 2ο

ΣΚΟΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σκοποί του Συλλόγου είναι:

  1. Η βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας των καθηγητών Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία µε τους αντίστοιχους φορείς που λειτουργούν στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  2. Η προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής.
  3. Η αναγνώριση και κατάταξη του έργου το οποίο προσφέρουν οι καθηγητές πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  4. Η επιμόρφωση και συχνή ενημέρωση των µελών του Συλλόγου σε θέματα που αφορούν την επιστήμη της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των νέων  τεχνολογιών.
  5. Η θεσμοθετημένη εκπροσώπηση στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων σχετικών µε την επιστήμη της Πληροφορικής και τις διαδικασίες της Εκπαίδευσης.

ΑΡΘΡΟ 3ο

ΜΕΣΑ

Τα μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου είναι:

  1. Η έκδοση εντύπων και περιοδικών καθώς και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την επιστήμη της πληροφορικής.
  2. Η διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων κλπ καθώς και η παρακολούθηση και συμμετοχή σε αντίστοιχες διοργανώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό µε σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των µελών του Συλλόγου.
  3. Η συνεργασία µε όλους τους νόμιμους φορείς που λειτουργούν στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως είναι οι Σύλλογοι καθηγητών, οι Διευθυντές των σχολείων, μαθητικές κοινότητες, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.
  4. Η συνεργασία µε Συλλόγους και φορείς που λειτουργούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό µε έμφαση στον Βαλκανικό χώρο.
  5. Η ίδρυση Κέντρου συνεχούς επιστημονικής επιμόρφωσης για τα µέλη του Συλλόγου.
  6. Η παροχή κατάρτισης σε θέματα Πληροφορικής προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα.
  7. Όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέσα και κυρίως αυτά τα οποία έχουν άμεση συνάρτηση µε την επιστήμη της πληροφορικής.

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Οι πόροι του Συλλόγου είναι τακτικοί και έκτακτοι. Τακτικοί πόροι είναι οι συνδρομές των µελών. Έκτακτοι πόροι είναι τα έσοδα που προέρχονται από έκτακτες ή εθελοντικές εισφορές των µελών, από κληρονομίες, δωρεές , εκδηλώσεις κλπ. Στους έκτακτους πόρους συγκαταλέγονται επιχορηγήσεις επιδοτήσεις από Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ καθώς επίσης και έσοδα από δραστηριότητες του Συλλόγου (σεμινάρια κλπ). Κληρονομίες, κληροδοτήσεις και σοβαρές δωρεές γίνονται δεκτές µε έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και εφόσον αποκλείονται όροι που δεσμεύουν κατά οποιονδήποτε τρόπο τους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου.

Τα έσοδα του Συλλόγου, τακτικά και έκτακτα διατίθενται για:

  • έξοδα λειτουργίας γραφείων του Συλλόγου.
  • έξοδα έκδοσης έντυπου υλικού
  • έξοδα κινήσεως και παραστάσεως των µελών του Διοικητικού Συμβουλίου
  • και για κάθε άλλη ανάγκη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ή αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση ή Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΡΘΡΟ 5ο

ΜΕΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

1. Τακτικά µέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας, μπορούν να είναι όλοι οι καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των κλάδων ΠΕ19, ΠΕ20 και ΤΕ01-13 Προγραμματιστών που έχουν οργανική ή είναι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στον Νομό Λάρισας, για όσο χρόνο είναι καθηγητές Πληροφορικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή είναι καθηγητές των κλάδων ΠΕ19, ΠΕ20 και ΤΕ01-13 Προγραμματιστών που έχουν οργανική θέση ή είναι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι (για όσο χρόνο είναι καθηγητές Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) σε άλλο Νομό, πλην όμως έχουν μόνιμη κατοικία στον Νομό Λάρισας.

Οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές των κλάδων ΠΕ19, ΠΕ20 και ΤΕ 01-13 (και των δύο προαναφερόμενων περιπτώσεων) υποχρεούνται να προσκομίσουν βεβαίωση από το σχολείο στο οποίο υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί η βεβαίωση αναστέλλεται η ιδιότητά τους ως µέλος του Συλλόγου και αναβιώνει, εφόσον προσκομισθεί η βεβαίωση αυτή οποτεδήποτε στα πλαίσια του τρέχοντος ή μελλοντικού σχολικού έτους χωρίς τις διατυπώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει µε απόφασή του για κάθε σχολικό έτος την καταληκτική ημερομηνία για την προσκόμιση της προαναφερόμενης βεβαίωσης.

Επίτιμα µέλη ανακηρύσσονται από τη Γενική Συνέλευση µε πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου ή τακτικού µέλους, πρόσωπα που συντέλεσαν στην εκπλήρωση των σκοπών και του έργου του Συλλόγου.

2. Η εγγραφή των µελών γίνεται µε υποβολή αιτήσεως με γραπτό ή ηλεκτρονικό μέσο την οποία εξετάζει Διοικητικό Συμβούλιο, στην πρώτη, μετά την ημερομηνία υποβολής της, συνεδρίασή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της αιτήσεως να απαντήσει προς τον αιτούντα για την υποδοχή ή την απόρριψη της αιτήσεώς του. Σε περίπτωση απόρριψης της αιτήσεως, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα προσφυγής στη Γενική Συνέλευση η οποία και αποφαίνεται οριστικά για την αποδοχή ή την απόρριψη της αιτήσεώς του, για την εγγραφή του στον Σύλλογο. Η εγγραφή στον Σύλλογο, μετά την αποδοχή της αιτήσεως, γίνεται µε την ταυτόχρονη καταβολή της συνδρομής του µέλους. Η συνδρομή μπορεί να αυξομειώνεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως χωρίς να τροποποιείται κατά τα λοιπά το παρόν άρθρο.

3. Όλα τα τακτικά µέλη έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαιούνται, να μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνοντας τον λόγο για την επιδίωξη και επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου, να έχουν πλήρη ενημέρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα του Συλλόγου, να ασκούν τις παρατηρήσεις επ’ αυτών, να εκλέγουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα άλλα Όργανα του Συλλόγου και να εκλέγονται σε αυτά.

4. Όλα τα τακτικά µέλη οφείλουν να συμβάλλουν µε κάθε τρόπο στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου. Επίσης να μεριμνούν για την έγκαιρη τακτοποίηση των ταμειακών τους υποχρεώσεων προς τον Σύλλογο.

5. Διαγράφεται από το Σύλλογο κάθε µέλος το οποίο:

α. Αρνείται να συμμορφωθεί µε τις διατάξεις του καταστατικού

β. Καθυστερεί πέραν των δύο ετών τη συνδρομή του, αφού προηγηθούν οι σχετικές συστάσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο

γ. Προβαίνει σε πράξεις αντίθετες µε τους σκοπούς και τα συμφέροντα του Συλλόγου.

Τη διαγραφή µέλους μπορεί να εισηγηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ¼ τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων µελών προς τη Γενική Συνέλευση η οποία και αποφασίζει περί της διαγραφής του µέλους, µε την παρουσία του ½ των ταμειακώς τακτοποιημένων µελών και την πλειοψηφία των ¾ των παρόντων µελών (αφού προηγουμένως κληθεί προς απολογία ή αντίκρουση της πρότασης) είτε µε την παρουσία του υπό διαγραφή µέλους ή και απουσία του, αν προσκλήθηκε και δεν παρουσιάσθηκε στη Γενική Συνέλευση.

Μέλος το οποίο διαγράφηκε γιατί καθυστερούσε τις συνδρομές του επανέρχεται αν το ζητήσει µε έγγραφη αίτηση εφόσον εξοφλήσει τις παλιές οικονομικές του υποχρεώσεις.

ΑΡΘΡΟ 6ο

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Όργανα του Συλλόγου είναι:

• Η Γενική Συνέλευση

• Το Διοικητικό Συμβούλιο

• Η Ελεγκτική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 7ο

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Γενική Συνέλευση είναι το κυρίαρχο σώμα που αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στη ζωή, δραστηριότητα και δράση του Συλλόγου.

Ειδικότερα έχει τις παρακάτω δικαιοδοσίες:

α) Ελέγχει την δράση του Διοικητικού Συμβουλίου και μπορεί να ανακαλέσει τα µέλη του µε τις ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται από την παράγραφο 5 του άρθρου 5 του παρόντος καταστατικού. Δηλαδή την ανάκληση µέλους  του μπορεί να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση ή το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ¼ των ταμειακώς τακτοποιημένων µελών και αποφασίζει Ειδική Γενική Συνέλευση µε παρουσία του ½ των ταμειακώς τακτοποιημένων µελών και πλειοψηφία των ¾ των παρόντων μελών.

β) Επικυρώνει ή τροποποιεί την ημερήσια διάταξη που προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο

γ) Αποφασίζει για την έγκριση ή µη της λογοδοσίας του Διοικητικού Συμβουλίου, του Οικονομικού Απολογισμού και Προϋπολογισμού.

δ) Τροποποιεί το καταστατικό σύμφωνα µε τα οριζόμενα στο σχετικό άρθρο.

ε) Εκλέγει την Εφορευτική Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 8ο

ΑΠΑΡΤΙΑ

α) Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, αν είναι παρόντα στην πρώτη Συνέλευση το μισό συν ένα (½ + 1) τουλάχιστον από το σύνολο των ταμειακώς τακτοποιημένων µελών. Αν δεν επιτευχθεί απαρτία στην πρώτη Συνέλευση καλείται νέα µε τα ίδια ακριβώς θέματα μέσα σε δεκαπέντε (15) το πολύ ημέρες από την πρώτη, χωρίς πρόσκληση, οσαδήποτε µέλη προσέλθουν. Οι αποφάσεις των Συνελεύσεων παίρνονται µε απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων µελών και είναι άκυρες αν η συνέλευση δεν έχει την προβλεπόμενη απαρτία.

β)Σε περίπτωση που η Γενική Συνέλευση αποφασίσει για διαγραφή µέλους, τροποποίηση καταστατικού, διάλυση Συλλόγου τότε απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των τριών τετάρτων (¾) των παρόντων µελών.

γ)Κάθε ψηφοφορία γίνεται µε ανάταση του χεριού και ποτέ διά βοής. Μυστική ψηφοφορία γίνεται υποχρεωτική στις περιπτώσεις που αναφέρονται σε εκλογές Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και θέματα εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, έγκριση λογοδοσίας.

Απαγορεύεται η συμμετοχή στις συνελεύσεις και στις ψηφοφορίες µέλους µε οποιουδήποτε είδους εξουσιοδότηση.

ΑΡΘΡΟ 9ο

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση των µελών του Συλλόγου, συνέρχεται, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, τακτικά µια φορά το χρόνο, έκτακτα δε όταν υπάρχει λόγος και το κρίνει αναγκαίο το Διοικητικό Συμβούλιο ή αν το ζητήσουν µε έγγραφη αίτησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο το ένα πέμπτο (1/5) των ταμειακώς τακτοποιημένων µελών. Σε δέκα (10) το πολύ ημέρες από την κατάθεση της αίτησης το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση. Αν δεν την συγκαλέσει, τότε η Γενική Συνέλευση συγκαλείται µε βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος.

Η πρόσκληση για τη σύγκληση της Γενικής Συνελεύσεως (τακτική ή έκτακτη) πρέπει να αναφέρει τον τόπο, τον χρόνο και τα θέματα για συζήτηση και αν είναι τακτική θεωρείται έγκυρη, εφόσον πριν πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες από την πραγματοποίησή της τοιχοκολληθεί στα γραφεία του Συλλόγου, και έχει αποσταλεί προσωπική πρόσκληση με γραπτό ή ηλεκτρονικό μέσο. Αν πάλι είναι έκτακτη συγκαλείται χωρίς χρονικούς περιορισμούς και διατυπώσεις.

Στις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις (πλην αυτής του απολογισμού και εκλογών) προεδρεύει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ενώ στην απολογιστική συνέλευση κάθε δύο χρόνια εκλέγονται από τα παρόντα µέλη µε ψηφοφορία Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της συνελεύσεως, που προεδρεύουν μέχρι τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, υποβάλλεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ο απολογισμός δράσης και ο ισολογισμός της περασμένης χρονιάς, ο προϋπολογισμός της επομένης, καθώς και η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής. Γίνεται ακόμα συζήτηση για τα προβλήματα, υποβάλλονται προτάσεις και παίρνονται αποφάσεις.

ΑΡΘΡΟ 10ο

ΕΚΛΟΓΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στη τακτική Γενική Συνέλευση του δευτέρου χρόνου, που λήγει και η θητεία της Διοίκησης, τον απολογισμό, προϋπολογισμό και την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, ακολουθεί η εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Ελεγκτικής Επιτροπής.

Η εκλογή των µελών της Εφορευτικής Επιτροπής γίνεται μεταξύ των ανακηρυχθέντων σε αυτή τη Συνέλευση υποψηφίων κατά τη σειρά των περισσότερων ψήφων που πήρε ο καθένας. Η Εφορευτική Επιτροπή αμέσως μετά την εκλογή της συνεδριάζει για τον τόπο και τον χρόνο της ψηφοφορίας. Την απόφασή της, την ανακοινώνει στη Γενική Συνέλευση και καλεί τα µέλη να φέρουν υποψηφιότητα. Οι αιτήσεις για υποψηφιότητα για οποιοδήποτε αξίωμα ή ιδιότητα, κατατίθενται με γραπτό ή ηλεκτρονικό μέσο στην Εφορευτική Επιτροπή, μέχρι πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Η Εφορευτική Επιτροπή συνεδριάζει αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων και ανακηρύσσει τους υποψηφίους. Καταρτίζει και τυπώνει η ίδια ενιαίο ψηφοδέλτιο, που περιέχει τα ονόματα όλων των υποψηφίων µε αλφαβητική σειρά και, για τα δύο όργανα τόσο για Διοικητικό Συμβούλιο όσο και για την Ελεγκτική Επιτροπή. Κατά την ψηφοφορία κάθε µέλος που ψηφίζει υπογράφει σε κατάσταση.

ΑΡΘΡΟ 11ο

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η ψηφοφορία κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών γίνεται µε όλους τους κανόνες της μυστικής ψηφοφορίας. Η εκλογή των οργάνων του Συλλόγου γίνεται, µε σταυρούς προτίμησης. Κάθε µέλος δικαιούται να βάλει μέχρι τρεις (3) σταυρούς για το Διοικητικό Συμβούλιο και μέχρι δύο (2) για την Ελεγκτική Επιτροπή. Κάθε µέλος ψηφίζει µε την προσωπική του παρουσία επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλα ισοδύναμα µε αυτήν αποδεικτικό έγγραφο.

Η Εφορευτική Επιτροπή λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή και το αδιάβλητο των εκλογών. Παραλαμβάνει από το Διοικητικό Συμβούλιο τις καταστάσεις των ταμειακώς τακτοποιημένων µελών και μονογράφεται από τον Πρόεδρό της το όνομα κάθε μέλους τη στιγμή που ψηφίζει. Δίνεται η δυνατότητα στα µέλη που τακτοποιούνται οικονομικώς την ημέρα των εκλογών επίσης να ψηφίζουν. Το Προεδρείο της Εφορευτικής Επιτροπής συμπληρώνει τις καταστάσεις που έχει, µε τα ονόματα και αυτών των µελών.

Η Εφορευτική Επιτροπή, μετά το πέρας της ψηφοφορίας αποσφραγίζει τους φακέλους µε τα ψηφοδέλτια και μετά την καταμέτρηση και μονογράφηση των ψηφοδελτίων από τον Πρόεδρό της, συντάσσει πρακτικό καταμέτρησης ψηφοδελτίων και σταυρών προτίμησης. Το συμπληρωμένο πρακτικό µε τα αποτελέσματα της διαλογής των ψηφοδελτίων, παραδίδεται στο µέλος-υποψήφιο που πλειοψήφησε.

Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πέντε (5) και της Ελεγκτικής Επιτροπής τρεις (3). Κατανέμονται μεταξύ των υποψηφίων του ενιαίου ψηφοδελτίου, που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση. Όσοι δεν εκλέγονται θεωρούνται κατά σειρά ψήφων αναπληρωματικοί και παίρνουν τη θέση των τυχόν παραιτηθέντων ή για οποιονδήποτε λόγο αυτών που δε μπορούν να ασκήσουν καθόλου τα καθήκοντά τους. Η παραίτηση εκλεγμένου υποψηφίου από το αξίωμα που εκλέχθηκε πρέπει να υποβληθεί γραπτώς προς το όργανο για το οποίο εκλέχθηκε.

ΑΡΘΡΟ 12ο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είναι 5µελές και η θητεία του είναι δύο (2) ετών. Μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την εκλογή του, συνέρχεται µε την πρωτοβουλία του πλειοψηφήσαντος Συμβουλίου και καταρτίζεται σε Σώμα, εκλέγοντας µε μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Οργανωτικό Γραμματέα και Ταμία, που αποτελούν το Προεδρείο της Διοίκησης.

Τα νεοεκλεγέντα µέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τις αρχαιρεσίες µε πρόσκληση του πλειοψηφήσαντος µέλους, ή αν αυτό κωλύεται του δεύτερου πλειοψηφήσαντος µέλους, συγκεντρώνονται και συγκροτούνται σε Σώμα. Η εκλογή των µελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε όλα τα αξιώματα γίνεται µε μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας για κάθε αξίωμα επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μέχρι οριστικής εκλογής.

ΑΡΘΡΟ 13ο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση µία φορά το μήνα, και έκτακτα κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, ή ύστερα από γραπτή αίτηση δύο µελών του. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται και τα θέματα της συνεδριάσεως. Αν αρνηθεί ο Πρόεδρος τη συνεδρίαση, την κάνουν οι αιτούντες. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τέσσερα (4) από τα πέντε (5) µέλη του. Οι αποφάσεις παίρνονται µε πλειοψηφία των παρόντων. Απαραιτήτως μεταξύ αυτών πρέπει να βρίσκονται ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψήφος του Προέδρου θεωρείται διπλή.

ΑΡΘΡΟ 14ο

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αν απουσιάζει αδικαιολόγητα µέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις έκπτωτο από το αξίωμά του µε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλείται να το αντικαταστήσει ο πρώτος από τους επιλαχόντες. Αντικατάσταση γίνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του ενιαίου ψηφοδελτίου.

ΑΡΘΡΟ 15ο

ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τα µέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανακλητά, προσωπικά και αλληλέγγυα υπεύθυνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το καταστατικό και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί όλα τα θέματα που αφορούν το Σύλλογο και ενημερώνει σχετικά τα µέλη του.

Συγκροτεί το Διοικητικό Συμβούλιο επιτροπές μελέτης διαφόρων θεμάτων σχετικά µε το άρθρο 2 του καταστατικού. Στις επιτροπές αυτές παίρνουν μέρος τακτικά µέλη του Συλλόγου που ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 16ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Πρόεδρος συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, θέτει τα θέματα σε ψηφοφορία, κηρύσσει την έναρξη και λήξη των συνεδριάσεων, εκπροσωπεί το Σύλλογο σε κάθε Διοικητική και Δικαστική Αρχή, υπογράφει τα χρηματικά εντάλματα και έγγραφα, συντάσσει µε το Γενικό Γραμματέα τα Πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων και είναι αλληλέγγυα υπεύθυνος για κάθε, από πρόθεση, αλλοίωση της απόφασης ή αυτών που συζητήθηκαν. Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή αδυνατεί να εκπληρώσει την αποστολή του, για ένα διάστημα, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και αυτόν ο αρχαιότερος από τους συμβούλους ή ο Γενικός Γραμματέας.

Ο Αντιπρόεδρος μπορεί να ασκεί ορισμένα από τα καθήκοντα του Προέδρου µε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ύστερα από πρόταση του Προέδρου.

ΑΡΘΡΟ 17ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Ο Γενικός Γραμματέας έχοντας συνεργάτη του τον οργανωτικό γραμματέα, κρατάει τα μητρώα των µελών, το πρωτόκολλο των εισερχομένων εγγράφων, την αλληλογραφία, φυλάγει τα Αρχεία και τη σφραγίδα, συνυπογράφει μαζί µε τον Πρόεδρο όλα τα έγγραφα, τα Πρακτικά, συντάσσει την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικά αναφέρει την κατάσταση του Συλλόγου σε κάθε συνέλευση ή οποτεδήποτε του ζητηθεί κάτι τέτοιο. Όταν ο Γενικός Γραμματέας απουσιάζει ή αδυνατεί να εκπληρώσει την αποστολή του για ένα διάστημα, τον αναπληρώνει ο Οργανωτικός Γραμματέας και τον Οργανωτικό Γραμματέα, ένας από τους συμβούλους που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 18ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ

Ο Ταμίας εισπράττει βάσει διπλοτύπων αποδείξεων από διπλότυπο βιβλίο που φέρει την υπογραφή του Προέδρου και αυτού του ίδιου, καθώς και τη σφραγίδα του Συλλόγου, τις συνδρομές των µελών και γενικά κάθε έσοδο.

Καμία πληρωμή δε μπορεί να γίνει χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε μήνα έκθεση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου, είναι υπεύθυνος για κάθε απώλεια χρημάτων, ανωμαλίες στη διαχείριση τους είτε προέρχεται από αυτόν τον ίδιο, είτε από πρόσωπο της εμπιστοσύνης και της εκλογής του. Ενεργεί τις πληρωμές µε ένταλμα που φέρει τις υπογραφές του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, κρατεί βιβλίο εισπράξεων και πληρωμών και κρατάει στα χέρια του ποσό μέχρι διακόσιες χιλιάδες (100.000) δραχμές. Τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι την εκκαθάριση των εξόδων κάθε μήνα, καθώς και όλη η χρηματική περιουσία του Συλλόγου, κατατίθενται στο όνομα του Συλλόγου σε κάποια Τράπεζα από τον Πρόεδρο και τον Ταμία. Πέραν του βιβλίου µε τα οποία εισπράττει και πληρώνει ο Ταμίας τηρεί και βιβλίο περιουσίας του Συλλόγου. Μπορεί να αποσύρει μέρος ή ολόκληρο το ποσό από την Τράπεζα έγγραφο υπογραμμένο από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον ίδιο και µε τα σχετικά αποσπάσματα της αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου. Όταν ο Ταμίας απουσιάζει, ή αδυνατεί να εκπληρώσει την αποστολή του, τον αναπληρώνει ένας από τους συμβούλους που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 19ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Ο Οργανωτικός Γραμματέας είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των σχέσεων και επαφών του Συλλόγου µε άλλους φορείς.

Οργανώνει και προγραμματίζει εκδηλώσεις του Συλλόγου (συγκεντρώσεις, συνεδριάσεις, συνεντεύξεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κλπ.).

Ο Οργανωτικός  Γραμματέας σε συνεργασία µε τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα συντονίζει τις οργανωτικές επαφές και σχέσεις µε άλλες εκπαιδευτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΑΡΘΡΟ 20ο

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο έλεγχος της διαχείρισης των οικονομικών, γίνεται από την Ελεγκτική Επιτροπή, που είναι τριμελής και εκλέγεται µε τον ίδιο τρόπο που εκλέγεται και το Διοικητικό Συμβούλιο. Η Ελεγκτική Επιτροπή έχει πάντα στη διάθεσή της τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων, τα βιβλία διαχείρισης, την αλληλογραφία και τα αρχεία του Συλλόγου, ελέγχει τον απολογισμό που υποβάλλει το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά µε τα έσοδα και τα έξοδα. Με βάση τους παραπάνω ελέγχους υποβάλει στις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, πόρισμα για την εν γένει διαχειριστική κατάσταση. Μεταξύ των µελών της η Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγει τον Πρόεδρό της που προεδρεύει στις συνεδριάσεις της.

ΑΡΘΡΟ 21ο

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος διαλύεται µόνο µε απόφαση της Γενικής του Συνελεύσεως. Για να είναι έγκυρη η απόφαση αυτή πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον το ½ των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του Συλλόγου και να αποφασίσει για τη διάλυση τουλάχιστον τα ¾ των παρόντων. Διαλύεται ακόμη και στην περίπτωση που τα μέλη του μείνουν λιγότερα από είκοσι (20).

Η περιουσία και τα αρχεία του Συλλόγου, αφού διαλυθεί περιέχονται σε κοινωφελή ιδρύματα ή µη κερδοσκοπικούς συλλόγους πάντα µε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΡΘΡΟ 22ο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τροποποίηση του παρόντος καταστατικού μπορεί να γίνει µε ειδική Γενική Συνέλευση, για την εγκυρότητα της οποίας απαιτείται και εδώ η παρουσία του ½ των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών και πλειοψηφία των ¾ των παρόντων μελών.

ΑΡΘΡΟ 23ο

Ο Σύλλογος έχει σφραγίδα στρογγυλή που γύρω-γύρω αναγράφει τον τίτλο του Συλλόγου και στη μέση τη χρονολογία ίδρυσής του.

ΑΡΘΡΟ 24ο

Κάθε τι που δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό καθορίζεται κάθε φορά από τη Γενική Συνέλευση και τους σχετικούς νόμους καθώς και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

ΑΡΘΡΟ 25ο

Το παρόν καταστατικό που αποτελείται από εικοσιπέντε (25) άρθρα εγκρίθηκε και ψηφίστηκε από τα µέλη της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που συνήλθε µε αυτό το θέμα.

Λάρισα, 20/02/2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.

 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ.